21. 5. 2024   |   svátek má Monika
 

Líčka na víně

Název Množství a jednotka
hovězí líčka 800 g
velká mrkev 2 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
cibule 2 ks
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 03 h.
Mamut :-)


Sehnat líčka je docela problém, ale když se zeptáte v menších řeznictvích, je pravděpodobné, že vám je objednají. Nejlépe se připravují tzv. "brazírováním" - nemám ty cizí výrazy moc ráda, jednoduše je to prudké opečení masa, podlití něčím a následné pomalé dušení. Tímto způsobem se ty bílé tlusté šlachy, které spoustě lidem v mase vadí, promění na měkkou želatinu. Výsledkem je lahodné měkoučké maso, které se rozplývá na jazyku.



Postup
Líčka očistíme, odstraníme největší kusy blan a naporcujeme na menší části - každé líčko rozkrojíme alespoň napůl. Na tučné straně líček ostrým nožem uděláme několik zářezů, aby se nám maso při opékání moc nepokroutilo (ono se pokroutí i tak, ale méně :-) ).Očistíme zeleninu a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibuli nakrájíme zvlášť na půlměsíčky. Zeleninu zatím dáme stranou.
Líčka mírně osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Ve větším kastrolu nebo pekáči, ve kterém budeme maso péct, si rozpustíme máslo, přidáme olej a zprudka opečeme líčka, nejprve tučnější stranou se zářezy. Maso opékáme tak, aby se všechny kusy dotýkaly dna, jinak nám pustí šťávu, takže pokud je masa více, musíme opékat na víckrát.

Opečená líčka vyjmeme a ve výpeku opečeme nakrájenou kořenovou zeleninu. Cibuli přidáme až ve chvíli, kdy zelenina začne na krajích mírně zlátnout. Zeleninu opečeme dohněda, přidáme rajčatový protlak a mícháme, až se zelenina vypraží na tuk, přidáme šalvěj, tymián, bobkový list a nové koření. Podlijeme sklenkou červeného vína, opět necháme víno trochu odpařit, podlijeme zbytkem vína a vývarem, promícháme, vložíme nazpět líčka, zakryjeme poklicí a dáme do trouby.
Pečeme při teplotě 150° zhruba dvě a půl až tři hodiny za občasného podlití výpekem, až je maso úplně měkké. Pokud je potřeba, přiléváme po troškách vývar. Omáčku není třeba ničím zahušťovat, pokud je moc řídká, zahustíme jen lžící studeného másla, pokud by se zdála moc hustá, rozředíme ji troškou vývaru. Můžeme ji přecedit, ale připadá mi to škoda, zelenina v ní je totiž vynikající.
Líčka jsou nejlepší s bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory s máslem a petrželkou.




Další fotografie
 


RECEPTY

Špagety aglio e olio s krevetami

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Mražené malé krevetky spaříme v cedníku vroucí... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s houbovou omáčkou

Postup: Špagety uvaříme v osolené vodě. Připravíme si bešamel – rozpustíme máslo,... zobrazit recept

RECEPTY

Sulc (huspenina)

Postup: Kolínka a nožičky omyjeme a pečlivě odstraníme případné štětiny - buďto je... zobrazit recept

RECEPTY

Banánová zmrzlina s mandlemi

Postup: Banány rozmixujeme a smícháme s mletými loupanými mandlemi. Šlehačku ušleháme... zobrazit recept

RECEPTY

Těstovinový salát s tuňákem

Postup: Těstoviny (nejlíp vrtulky) uvaříme v osolené vodě. V míse smícháme nakrájenou... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Křen

Křen selský (Armoracia rusticana nebo dříve Cochlearia armoracia) je domácí prostředek se zázračnými účinky na lidskou imunitu s širokou paletou příznivých účinků na lidský organismus. Je to vytrvalá rostlina pěstovaná pro svůj... zobrazit článek

RESTAURACE

Pizzerie & Brazilian Grill Albrechtice

Pizzerie & Brazilian Grill je stylová rodinná restaurace v Albrechticích u...